Vinter och fördommar i italien

För några dagar sedan så kom det upp som minne på min Facebook att det var två år sedan jag flyttade från Sverige till Australien och senare till Italien. TVÅ ÅR!? Wow, vad tiden går fort!

I både Australien och här i Italien så märker jag att folk har en väldigt tydlig bild om hur de ser på Sverige – både på hur man är som person och på klimatet. Ett plus för de båda länderna är att de flesta vet var Sverige ligger, inte som SÅ många amerikaner jag träffat som allt för ofta blandar ihop Sverige och Schweiz och tror att de går isbjörnar på gatorna. Haha!?

I Australien fick jag smeknamnet ”Swedish little viking” efter ha visat mig ha lite skinn på näsan och när jag presenterade mig och sa vilket land jag kom ifrån fick jag nästan alltid till svar ”Of course… blonde and blue eyes…” . (PS. Jag har gröna ögon….. haha). I Italien så bor jag i Genova, som ändå är en rätt stor stad med samma invånarantal som Göteborg, men trots detta så känns det som att jag och mina två skandinaviska tjejkompisar är de enda blonda här och många tittar verkligen på en som de aldrig sett en blond tjej förut. Och så tutar folk när de åker förbi i bil – jag har noga aldrig pekat så mycket ”fuck you”-finger som jag gjort här nere, har verkligen tröttnat helt på det beteendet..

I Australien, men främst här i Italien, så får jag ALLTID höra ”men du är ju svensk – du ska ju vara van med kyla”. Alla verkar tro att det först och främst ALLTID är vinter i Sverige, och då minusgrader och meterhög snö, men sedan så verkar folk också tro att man på något sätt blir härdad och kan utstå mer kyla? Jag har aldrig frusit såhär mycket i mitt liv som under de här två åren. På något sätt har jag blivit mer frusen av mig och från att springa runt i sneakers mitt i vintern och sova naken oavsett årstid så tänker jag nu ALLTID på vad jag tar på mig när vi till exempel ska ut och käka. Korta strumpor går fetbort och jag sover allt som oftast i någon form av sovtröja på vintern. Haha! Nej, men på riktigt! Varför är det så? Man kan inte lita på att det är varmt på caféer eller restauranger, jag tycker dörrar och fönster står öppna mest hela tiden, och många värmer inte upp husen så som vi gör i Sverige. Jag tror det har gjort att jag blivit mer frusen – många länder har verkligen inte den lyxen med värme inomhus som vi svenskar är vana vid och tar föregivet.

Vintern i Genova och dock varit väldigt bra i år och det har varit väldigt soligt under december, januari och februari. Vi satt till exempel ute på balkongen och åt frukost i solen nästan varje dag under jul och nyår. I solen är det varmt när vinden är mild och Camilla och jag har passat på så många gånger att köpa med oss frukost (japp, fullblodiga italienare nu med kaffe och croissant varje dag) och sitta i solen och njuta vid havet utan jacka. DRÖM! Måste bli bättre på att ta tillvara på detta känner jag när jag skriver det här. Får dock ge mig själv ett litet break då jag varit sjuk så länge och inte orkat varit ute så mycket som jag velat, men idag var en bra dag med både fika i trädgården och lunch på balkongen. Wiho! Italiensk vinter for the win!